Fülöpfalva

Fülöpfalva az Ökörmezői járás északnyugati részén található, gyakorlatilag az Ökörmezői és a Volóci járás határán. A települést 1463-ban alapították, jelenleg több mint 1000 főt számlál. Pilipec az Ökörmezői járás három legnagyobb településének egyike. A falu a tengerszint feletti 700-750 méteres magasságon fekszik, több hegyi patak folyik rajta keresztül. Pilipec közvetlen közelében, a Plosanka folyónál található az ukrán Kárpátok egyik legnagyobb és legszebb vízesése, a Sipot-vízesés.

Januárban a levegő hőfoka általában -5 – -7 fok, a júliusban pedig 14 -18 fok. A hótakaró sokáig, decembertől április elejéig megmarad.

Pilipec 135 km-re található Ungvártól.

A falu, amelyet magas hegyek és csodálatos látkép vesznek körül, elismert helynek számít mind a téli és mind a nyári pihenés szempontjából egyaránt. Pilipectől 7 km-re található Kelecsin (Kelecsény) településen, a Volovec – Mizshirja autóút közvetlen közelében található egy ásványvízforrás, mely páratlan a maga nemében és ritkán fordul elő a természetben. Az itt felbuggyanó víz több betegségre is gyógyírként szolgál. Ilyenek az emésztőszervi megbetegedések, a szív- és érrendszeri panaszok, idegrendszeri betegségek. Vérhiányban szenvedők és női nemi betegek is fogyaszthatják.

Pilipec környékén található három sífelvonó és a szomszédos Podobovec (Padóc) településen ugyancsak van egy.