Túrák Kárpátalján - Verecke, Borzsa-havasok és Szinevér

Időtartam:
5 nap, 4 éjIdőtartam: 5 nap, 4 éj

Időpont:  2018. 05. 27 – 06. 01 (csoportok számára más időpontra is megrendelhető!)

Úti cél: Kárpátalja

Út jellege: túra, gasztronómia, városnézés, történelem
Ár: 46 000 Ft/fő.  Csoportos kedvezmény 8 fő fölött 2 500 Ft/fő
Az ár tartalmazza:

  • szállást *** hotelben kétágyas elhelyezéssel
  • bőséges félpanziós ellátással,
  • utazást,
  • honismereti- és túravezetést,
  • teljes belépődíj-költséget múzeumokba, természetvédelmi területekre stb.

Az ár nem tartalmazza: biztosítást

Indulás: Budapest,  8:00
Hazaérkezés: – Budapestre várhatóan 20:00 – 22:00 között
Útvonal: M3. Menet közben pihenőknél bárhol lehet csatlakozni
Közepes nehézségű túrák
Az utazást a Hazajáró műsoraiból is ismert Bíró András szervezi és vezeti. 

Egy olyan utazást kínálok Önöknek, melyben Kárpátalja 3 hegyvonulatával ismerkedünk meg. A Gorgánok hegyeivel, a Borzsa-havasokkal és a Vereckét is őrző Keleti-Beszkidekkel. Mindháromban túrákat is teszünk, valamint megismerkedünk az itt élő bojkó ruszinok kultúrájával, életével és ételeivel is.

Magyar történelmünk fontos helyszíneit is érintjük. Honfoglaló őseinkre emlékezünk Munkácson és Vereckén, hazájuk határait védő honvédek emléke előtt tisztelgünk egy felsőgerebeni Árpád-vonal bunkernél, melybe 50 méteres mélységbe megyünk le és 800 méteres távot járhatunk be, valamint a kuruc szabadságharc nemes pillanatait is felidézzük.  
1. nap – Beregvidékről a Keleti-Beszkidekbe

Érkezés Beregszászra a kora délutáni órákban, pénzváltás.
Munkács  - Meglátogatjuk Kárpátalja legismertebb épített örökségét, a Rákóczi fészeknek is nevezett munkácsi várat. Keletkezésének, építésének, fejlődésének története, a tatár hordák, a törökök elleni harca, Zrínyi Ilona hősies várvédelme, és II. Rákóczi Ferenc szabadságharcában játszott kiemelkedő szerepe teszi naggyá.

A vár történetével való ismerkedés közben felkeressük az itt kialakított helytörténeti múzeumokat, képtárakat, felújított kápolnát, szobrokat és emléktáblákat

Felsőgereben nevezetű településen az Árpád-vonal talán legnagyobb bunkerét keressük fel. Mintegy 800 métert sétálhatunk a betonbunkerben, ahol 50 méteres mélységig ereszkedünk le a lépcsőkön. A Bunker maximálisan biztonságos!

Szállás elfoglalása Fülöpfalván hotelben 

2. nap – A Borzsa-havas csúcsa és a Sipot - vízesés

Kb. 20 km.
Várható időtartam 7-8 óra

Néhány kilométer buszozás után megérkezünk a Borzsa-havas lábához. A hegyvidékre jellemző kirakodó vásár mentén érkezünk meg Kárpátalja nem csak legismertebb, de legszebb vízeséséhez, a Sipot-vízeséshez. 
A vízesés felkeresése után egy 1650 méter hosszú felvonó segítségével jutunk fel a Gemba nevezetű hegy oldalába. Hippik által üzemeltetett panorámakávézóba is betérhetünk egy áfonyalekváros palacsintára, amit  teakülönlegességekkel, vagy ágyas pálinkával öblíthetünk le.  A csúcsra, illetve a további gerinctúrára már természetesen gyalog megyünk. Folyamatos, de nem túl megerőltető emelkedővel haladunk. Aki a távot nem szeretné végig vinni, az bármikor visszatérhet a kávézóig, ott bevárva a csapatot  Az Asztag csúcsát 1681 méteres tengerszint fölötti magasságban érjük el
Visszatérünk a vízeséshez, majd 15 km buszozás után elfoglaljuk a szálláshelyünket. 

3. nap - Alsókalocsa ruszin világa - túra a Szinevéri-tóhegyre

Kissé pihentetőbb, de rengeteg élménnyel szolgáló nap vár ránk!
Alsókalocsa a maga nemében rendkívüli település. Kárpátalja 4 leglátogatottabb települése közé tartozik! A bojkó ruszinok által lakott településen összesen 10 múzeum és 20 köztéri szobor található. Ezek közül felkeressük a falu egykori fatemplomát és megismerkedünk különös történetével. Ma helytörténeti múzeumként üzemel. Aztán a „Régi falu” szabadtéri falumúzeumot látogatjuk, ahol kizárólag egykori alsókalocsai házakat, iskolát, asztalosműhelyt, korabeli szaunát, keskenynyomtávú vasúti mozdonyt és szerelvényeket stb láthatunk.  

A csoporttal való megegyezés szerint ebédelési lehetőségünk van egykori cseh csendőrlaktanyából átalakított étteremben. Ruszin ételkülönlegességek között válogathatunk. Kétfogásos ebéd várható költsége 1500 - 2000 Ft. (Fakultatív)

Továbbutazva Alsószinevéren mintegy 10 bunkerből álló körlet szépen karbantartott rendszerében tehetünk rövid sétát, majd a Szinevéri Nemzeti Park leglátogatottabb természeti kincséhez érkezünk, a Szinevéri-tóhoz. A tó 989 méterrel a tenger szintje fölött található 1500-1600 hegyek között. A Szinevéri-tótól mindössze 4 km-es túrára készülünk. 1200 méteres szintmagasságra érkezünk, a Tóhegy oldalába, ahonnan gyönyörű kilátásunk nyílik a tóra, a Gorgánok és a Borzsa-havas hegyeire is. 
Visszaúton megállót tartunk egy medveparknál. A rezervátum medvéi itt egy 12 hektáros területen sétálhatnak, de mindig van néhány medve a kifutón, illetve a kerítések mentén, így garantált, hogy legalább 4-5 macival is találkozunk. 

4. nap – Az 1000 éves magyar határon. Verecke és a Pokol-bérc

15 - 16 km oda-vissza

900 méter szintemelkedés

Vereckei-hágó. Honfoglaló őseink útja és számos más történelmi esemény helyszíne.  Ez az a vidék, amelyet minden magyar igyekszik legalább egyszer felkeresni. Érdemes! A hágó történelmi levegője mellett gyönyörű a kilátás a tájra. Itt található a millecentenáriumi emlékmű, melyet Árpád seregei bevonulásának emlékére állítottak 1996-ban.

Busszal visszaereszkedünk Alsó Vereckére, majd átutazunk Beregsziklás nevezetű településre, ahonnan a túránkat kezdjük meg. A település régi parasztházai között haladva kezdjük a túrát, majd egyre emelkedve kitárulnak a Róna-havas és a Beszkidek hegyei-völgyei. Erdei szakaszokon is áthaladunk, hogy végül meghódíthassuk az 1408 méteres csúcsot, melyen egykor a történelmi magyar határ húzódott. Ma Kárpátalja és Lemberg megye határa.

Este kb. 18:00-19:00 körül érünk vissza a szállásra

 

5. nap - Honfoglalástól Rákócziig

A már ismert útvonalon indulunk vissza Fülöpfalváról Beregszász rányába. Kitérőt teszünk Szolyvára.

1944 őszén a bevonuló szovjet csapatok nyomában érkező belügyi egységek a magyarok és németek által lakott településekről minden 18 és 50 év közötti férfit összeszedtek, és a Szolyván kialakított gyűjtőlágerbe zártak. Az embertelen bánásmód, az áldatlan körülmények, és járványos betegségek miatt több ezren lelték itt halálukat. 1944 ősze ily módon vált kárpátaljai magyar holokauszttá, Szolyvát pedig a koncentrációs táborba zárt foglyok szenvedése magyar golgotává avatta.  A szomorú esemény helyszínén emlékparkot avattak, melyet felkeresünk, hogy fejet hajthassunk az ártatlanul elhurcoltak emléke előtt.

Következő úticélunk a beregszentmiklósi várkastély. Sok fontos történelmi esemény mellett emlegetjük, hogy Zrínyi Ilona és Tököly Imre e falak között ismerkedett meg, s itt töltötték a nászéjszakát is. Bartos József várúr mutatja be a várkastélyt!

Végül Beregszászban, a kárpátaljai magyarok fővárosában belvárosi sétára indulunk: római katolikus templom, az egykori Kaszinó épülete,  református templom, az egykori törvényszék épülete, ma  II. Rákóczi Ferenc nevét viselő magyar főiskola. Közben megismerkedünk számos magyar vonatkozású emléktáblával és szoborral.

Vásárlási lehetőség a helyi szupermarketben, vagy a piacon

Határátkelő

Budapestre érkezés várhatóan este 20:00 – 22:00 között.

Elérhetőségeink:

Bíró András:
Email:
karpatutazo@gmail.com
Telefon: +380 66 55 30 445, +380 97 040 28 48