Szilveszter Kárpátalján
Időpont: 2016.12.29 - 2017. 01.01.(Cs-V) 

Úti cél: Kárpátalja
Út jellege: Természet, Gasztronómia, Hagyományőrzés, Városnézés, Történelem, Szilveszter
Ár: 49.000 Ft
Egyágyas felár: 3.000 Ft
Útvonal: 1
Út indulása: Budapest, Székesfehérvár
Elsőként a Magyar Nemzeti Múzeum Vay Ádám Muzeális Gyűjteményét keressük fel Vaján, amely bemutatja a szabadságharcokból részüket mindig derekasan kivevő Vay-család történetét és a Felső-Tisza vidék szerepét a Rákóczi-szabadságharcban. Maga a várkastély Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyik legértékesebb és legjelentősebb történeti- és műemléke. A szilvájáról híres Penyigén mennyei szilvalekváros palacsintával várnak minket. A több mint 100 éves parasztházban kialakított Lekvárdában megismerhetjük a lekvárkészítés fortélyait és tárgyi emlékeit, majd kedvünkre vásárolhatunk a lekvárok közül. A Helytörténeti Gyűjteményben megismerkedünk Penyige 9 kislányának szomorú balladájával, amelynek meghallgatása után elmegyünk a temetőbe megtekinteni a lélekharangot. Túristvándiban egy ipartörténeti különlegességet csodálunk meg, mégpedig egy 18. században épült és mai napig működő vízimalmot, amit néha-néha bizony még ma is beindítanak. Az épület teteje fazsindellyel fedett, két tornya van. Az épületben megtekinthető kiállítás a vízimalom történetével, működésével ismertet meg bennünket. A szomszédos Szatmárcsekén egy másik néprajzi különlegességet láthatunk. Itt állnak az Európa-szerte híres és egyedülálló csónak alakú fejfák. A közel hatszáz ember magasságú, stilizált emberfejet formázó fejfa között, a temető legmagasabb pontján pedig megtaláljuk Kölcsey Ferenc síremlékét is, aki élete nagy részét Szatmárcsekén töltötte, s itt írta meg a Himnuszt is. Tiszacsécsén áll nagy írónknak, Móricz Zsigmondnak emlékháza, amelyet minden valószínűség szerint az író édesapja épített. A ház tipikus Felső-Tisza vidéki paraszti lakóház. Benne a bútordarabok és berendezések a vidéki szegény, paraszti életmódot mutatják be. Udvarának közepén Móricz Zsigmond egész alakos szobrát láthatjuk. Innen szálláshelyünkre, Mezőgecsére utazunk, ahol tepertős pogácsával, házi pálinkával várnak bennünket. Ismerkedés a házigazdáinkkal, elfoglaljuk szállásainkat, vacsora.

2.nap

A szépséges Ungváron a várat, a benne berendezett érdekes múzeumot, és a mellette lévő gazdag skanzent látogatjuk meg. A hangulatos Ung parti kávézók, éttermek és a magyarországi árakhoz viszonyítva szolid árfekvésű belvárosi üzletek meglátogatására szabad idő áll rendelkezésünkre. Ungvárt elhagyva érkezünk meg a Nevickei-várhoz, ahonnan fenséges panoráma tárul elénk az Ung völgyére és a környező hegyekre. Munkácson egy kiváló étteremben ebédelhetünk. Utána megnézzük Zrínyi Ilona várát, a munkácsi várat és a gyönyörűen felújított belvárost (Rákóczi-ház, Munkácsi Mihály szülőházának helye, Városháza). Este a mezőgecsei hagyományőrző néptánccsoport bemutatója nagy élmény lesz mindenkinek.

3. nap

Rövid beregszászi séta után a Vereckei-hágóhoz utazunk. Útközben megállunkSzolyván, ahol a kárpátaljai, szovjet hatóságok által elkövetett magyar és német ellenes népirtásra emlékezünk az egykori gyűjtőtábor helyén. A siratófalon több ezer, Kárpátalja valamennyi településéről származó magyar férfi neve olvashat a siratófalon. A csendes főhajtás után a honfoglaló magyarok által is használt úton, a Keleti-Beszkideken át felmegyünk a Vereckei-hágóra, a Honfoglalás-emlékműhöz. A szilveszterre mivel is hangolhatnánk jobban, minthogy a magyarság talán legszentebb helyén énekeljük el nemzeti imánkat, azon a földdarabon, ahol most testvéreinknek legnagyobb szüksége van a Jóisten figyelmére. Isten, áldd meg a magyart! Visszatérve a Beregvidékre borkóstoló-lehetőségünk lesz a Parászka-pincében. 19 órától szilveszteri program sokfogásos vacsorával és hajnalig tartó mulatság, helyiekkel közösen.

4. nap

Reggeli után részvételi lehetőség a mezőgecsei újévi istentiszteleten. Fél 11-es indulás után ellátogatunk Husztra, ahol a huszti vár ormán (fél órás gyaloglás után jutunk fel) Kölcsey merengő verse jut majd eszünkbe, és talán el is gondolkodunk majd, mit hagytunk magunk mögött az óévben, és mire számíthatunk magunktól idén. A gyönyörű huszti református templom 14. századi falai között folytathatjuk elmélkedésünket, majd Tiszaújlak és aTurul-emlékmű érintésével hazautazunk. Hazafelé vezető utunkon kitérőt teszünk Panyola felé, ahol megnézzük a helyi pálinkafőzdét, s lehetőségünk nyílik megkóstolni a helyi pálinkakülönlegességet, illetve kedvünkre vásárolhatunk is belőle. 
Érkezés Budapestre 20 óra körül.

Elérhetőségeink:

Bíró András:
Email:
karpatutazo@gmail.com
Telefon: +380 66 55 30 445, +380 97 040 28 48