MÁRAMAROSI TÚRÁK KÁRPÁTALJÁN - HÓVÁR, IKERHAVAS, FEKETE-TISZA FORRÁSA
Időpont: Megrendelhető túrák
Ár 49 000 Ft
Az ár tartalmazza: szállást bőséges félpanziós ellátással, utazást, kiegészítő utazásokat GAZ66-os turisták számára átalakított teherautókon.

A honismereti és túravezetést a Hazajáró műsoraiból ismert Bíró András vezeti

Indulás: 07.00 Budapest-Déli pu., Hősök tere
Útvonal: M3. Menet közben megegyezés szerint lehet csatlakozni
Közepes nehézségű túrák
Egy igazi kulturális és természeti kirándulást rejt magában ez az utazás. Megismerkedünk Beregvidék és Máramaros múltjával és jelenével, magyarságával és a ruszinokkal, történelemmel és legendákkal. Az utazás koronájaként a Máramarosi-havasok két nagyobb hegységében teszünk kirándulásokat: a Csornahora-hegységben és a Fagyalosban. Járunk a Keleti-Kárpátok egyik 2000-es csúcsán, a Hóváron (Hoverla, 2061), valamint a Fagyalosban, az Ikerhavas 1880 méteres csúcsán is. Három alkalommal GAZ66, turisták számára átalakított autókkal utazunk, melyből talán a legkalandosabb a Fekete-Tisza forrás túra! 
Szállásunk Kőrösmezőn lesz falusi turizmus keretén belül félpanziós ellátással!
1. nap - Beregvidékről Máramarosba

A határra való érkezés után, pénzváltást követően, Kőrösmezőre indulunk.
Tiszaújlakon az első győztes kuruc csatára emlékezünk a Turulos emlékoszlopnál. Tovább utazva Huszton a református templommal ismerkedünk meg, benne feltárt XV. századi freskókat láthatunk Szent Istvánról, Szent Lászlóról és Szent Imre hercegről.  Técsőn a Kárpát-medence legnagyobb számú festett fakazettával rendelkező református templomot keressük fel, majd rövid sétát teszünk a sétálótéren a világháborúkra emlékeztető Turulos emlékműhöz, és a Kossuth szoborhoz.
Terebesfejérpataknál Európa földrajzi középpontjaként elhíresült emlékoszlopoknál tartunk pihenőt, ahol a múzeum-kávézót sem hagyjuk ki. Rahónál a Fekete- és a Fehér-Tisza összefolyásában gyönyörködhetünk!  Érkezés Kőrösmezőre.
Szállás magyar vendéglátó családoknál falusi turizmus keretén belül. Szállás elfoglalása, vacsora.

2. nap Túra Kőrösmező fölé, Árpád-vonal bunkerek mentén, délután Fekete-Tisza forrás

A túra Kőrösmező központjából indul. Keresztülhaladunk a római katolikus és egyúttal egy I. világháborús katonatemetőn. Innen a Kosztalivka nevű hegygerincre vezet utunk. Ezen a gerincen több vonalban lehet Árpád-vonal bunkereket találni, összesen 23-at. Többségük szerkezete még épségben van, de van közöttük olyan mely elsüllyedt és van olyan is, amelyiket szétrobbantották. Elhagyva a gerincet, szó szerint hegyen-völgyön át, egy olyan pontra érünk, ahol csodálatos körpanoráma fogad. A Hóvár (Hoverla), a Kőhavas (Petrosz), az Iker-havas (Bliznyica) csúcsaiban gyönyörködhetünk, valamint a Gorgánok gerincében és a Zöld-völgy csodás látványában.  Elhagyva ezt a pontot is Kőrösmezőre tartunk ismét egy másik útvonalon. Itt további három bunkert fedezhetünk fel, melyeken körbe a lövészárkok rendszere is jól látható. Kőrösmezőre érve felkeressük a XIX. századi Sztrukivszka nevű hucul típusú fatemplomot, mely világörökség részét képezi, majd az egykori Budapest szállót is meglátogatjuk.
Egy kis pihenő után igazán felemelő élménynek nézünk elébe. A Fekete-Tisza forrását keressük fel!
A Fekete – Tisza forrása Kőrösmező központjától kb. 22,5 km-re található a Máramarosi havasokban a Fagyalos - (Szvidovec) hegységben.  Gyerek és felnőtt számára garantáltan nagy élményt nyújt ez az utazás vadregényes, úttalan utakon, az egyre szűkülő Fekete-Tisza medre mellett. Az autókkal megtehető közel 23 km-es táv után, mintegy 600 - 700 métert kell gyalogolnunk előbb egy tisztáson, majd erdei ösvényen folytatva utunkat. Miután megtekintettük a forrás falát és hűsítettük szomjunkat kristálytiszta vizéből, további sétát teszünk a forrás fölötti Akol-havasra, 1265 méteres magasságra. A gyephavas keleti szélén felkeressük a Tisza Lajos facsoport emléktábláját. 
Ez az utazás kb. 5 órát vesz igénybe.
Vacsora. 

3. nap Hóvár (Hoverla) túra. A Keleti Kárpátok legmagasabb csúcsa.

A Hóvárat Kozmoska turistatelepen keresztül közelítjük meg GAZ-66-os teherautóval. A 15 km-es utazás után komolyabb megpróbáltatás vár. Folyamatos emelkedővel érjük el az erdő szélét. Innen már váltakozóan pihentető és kaptatós szakaszokkal találkozunk. Nem is csoda! A 8 km-es táv alatt, 1050 méteres szintemelkedést kell leküzdenünk. A látvány és a pásztorkunyhóban vásárolt tehéntúró és sajt felüdíti testünket és lelkünket. A Hóvár csúcsán felkeressük azt itt kihelyezett emlékjeleket. Visszatérve a csúcsról Kozmoskán Gaz 66-os teherautók várnak minket, melyekkel visszautazunk  Kőrösmezőre.

4. nap Túra az Ikerhavasra, a Fagyalos-hegység legmagasabb csúcsára.

Bérelt autókkal érkezünk az Ikerhavas oldalába 1400 méteres szintmagasságra. A hegygerinc nyergét kimászva folytatjuk túránkat az 1881 méteres cél felé. Helyenként gyönyörű sziklás perem mentén haladva érkezünk meg a csúcsra. Visszaúton leereszkedünk a vonulat katlanszerű oldalába. Egy kis tengerszemet érintve, kb. 5 km-es távot megtéve, érkezünk vissza a kiindulási pontunkra. Ebben a fantasztikus környezetben költjük el saslik-ebédünket, ami tradicionális szláv étel: pácolt rablóhús nyárson sütve.  Visszatérve Kőrösmezőre, ismét buszra szállva keressük fel az 1000 éves magyar határt a Tatár-hágón. Az egykori határkövek és a Monarchia idejében épített határőrbódé mellett elmélkedve idézzük meg magyar történelmünk ide vágó részeit. 

5. nap A hazautazás napja

Néhány könnyed programmal színesítjük a hazautazás napját: felkeressük a bustyaházai csokoládégyár mintaboltját, ahol aszalt gyümölcsös csokoládékat vásárolhatunk. Látogatást teszünk a huszti járásbeli Izán, Kárpátalja kosárfonóinak fővárosában. Itt betekintést nyerhetünk az izai kosárfonók munkájába, majd vásárolhatunk a vesszőből fonott termékeikből is .
Végezetül a kárpátaljai magyarok fővárosában, Beregszász főterén teszünk belvárosi sétát.  
Érkezés a határátkelőhöz!

Elérhetőségeink:

Bíró András:
Email:
karpatutazo@gmail.com
Telefon: +380 66 55 30 445, +380 97 040 28 48