MÁRAMAROSI TÚRÁK KÁRPÁTALJÁN - HÓVÁR, IKERHAVAS, FEKETE-TISZA FORRÁSA
Időpont (ok): 2018  május 17 – 21 (Csüt. - H), július 11 - 15  (Sze. – Vas.)

Ár: 48 000 Ft

Csoportok számára egyéni időpontra is megrendelhető!

Úti cél: Kárpátalja, Felső-Tisza vidék

Út jellege: gyalogtúra, természet, gasztronómia, történelem

Útvonal: Budapest, M3, Beregszász, Kőrösmező

Jármű: 20 személyes Sprinter, nagyobb létszám esetén változik

Indulás: 7:00

 
1. nap - Beregvidékről Máramarosba

A határra való érkezés után, pénzváltást követően, Kőrösmezőre indulunk. Tiszaújlakon az első győztes kuruc csatára emlékezünk a Turulos emlékoszlopnál. Técsőn a Kárpát-medence legnagyobb számú festett fakazettával rendelkező református templomot keressük fel, majd rövid sétát teszünk a sétálótéren a világháborúkra emlékeztető Turulos emlékműhöz, és a Kossuth szoborhoz.
Terebesfejérpataknál Európa földrajzi középpontjaként elhíresült emlékoszlopoknál tartunk pihenőt, ahol a múzeum-kávézót sem hagyjuk ki. Érkezés Kőrösmezőre.
Szállás magyar tulajdonban lévő minihotelben. Szállás elfoglalása, vacsora.

2. nap - Túra Kőrösmező fölé, Árpád-vonal bunkerek mentén, délután Fekete-Tisza forrás 630 méterről 950-re

A túra Kőrösmező központjából indul. Keresztülhaladunk a római katolikus és egyúttal egy I. világháborús katonatemetőn. Innen a Kosztalivka nevű hegygerincre vezet utunk. Ezen a gerincen több vonalban lehet Árpád-vonal bunkereket találni, összesen 23-at. Többségük szerkezete még épségben van, de van közöttük olyan mely elsüllyedt és van olyan is, amelyiket szétrobbantották. Elhagyva a gerincet, szó szerint hegyen-völgyön át, egy olyan pontra érünk, ahol csodálatos körpanoráma fogad. A Hóvár (Hoverla), a Kőhavas (Petrosz), az Iker-havas (Bliznyica) csúcsaiban gyönyörködhetünk, valamint a Gorgánok gerincében és a Zöld-völgy csodás látványában.  Elhagyva ezt a pontot is Kőrösmezőre tartunk ismét egy másik útvonalon. Itt további három bunkert fedezhetünk fel, melyeken körbe a lövészárkok rendszere is jól látható. Kőrösmezőre érve felkeressük a XIX. századi Sztrukivszka nevű hucul típusú fatemplomot, mely világörökség részét képezi (UNESCO), Egy kis pihenő után igazán felemelő élménynek nézünk elébe. A Fekete-Tisza forrását keressük fel!
A Fekete – Tisza forrása Kőrösmező központjától 22,5 km-re található a Máramarosi havasokban a Fagyalos - (Szvidovec) hegységben.  Gyerek és felnőtt számára garantáltan nagy élményt nyújt ez az utazás vadregényes, úttalan utakon, az egyre szűkülő Fekete-Tisza medre mellett. Az autókkal megtehető táv után, mintegy  700 métert kell gyalogolnunk előbb egy tisztáson, majd erdei ösvényen folytatva utunkat. Megismerkedünk a forrás történetével és hűsítjük szomjunkat kristálytiszta vizéből, majd további sétát teszünk a forrás fölötti Aklos-gyephavasra, 1265 méteres magasságra. A gyephavas keleti szélén felkeressük a Tisza Lajos facsoport emléktábláját. 
Ez az utazás kb. 4 órát vesz igénybe.
Vacsora. 

3. nap Hóvár (Hoverla) túra. Ukrajna legmagasabb csúcsa. Kb. 950 méterről 2061-re

A Hóvárat Kozmoska turistatelepen keresztül közelítjük meg GAZ-66-os teherautóval. A 16 km-es utazás után indulunk a csúcstámadásra. Folyamatos emelkedővel érjük el az erdő szélét. Innen már váltakozóan pihentető és kaptatós szakaszokkal találkozunk.  A 8 km-es táv alatt, 1050 méteres szintemelkedést kell leküzdenünk. A látvány és a pásztorkunyhóban vásárolt tehéntúró és sajt felüdíti testünket és lelkünket. A Hóvár csúcsán felkeressük azt itt kihelyezett emlékjeleket. Visszatérve a csúcsról Kozmoskán Gaz 66-os teherautók várnak minket, melyekkel visszautazunk  Kőrösmezőre.

4. nap Túra az Ikerhavasra, a Fagyalos-hegység legmagasabb csúcsára. 1400-ről 1881-re

Ismét bérelt GAZ66-os autókkal érkezünk az Ikerhavas oldalába 1400 méteres szintmagasságra. A hegygerinc nyergét kimászva folytatjuk túránkat az 1881 méteres cél felé. Helyenként gyönyörű sziklás perem mentén haladva érkezünk meg a csúcsra. Visszaúton leereszkedünk a gerincről az Ikerhavas katlanszerű oldalába. Egy kis tengerszemet érintve, kb. 5 km-es távot megtéve, érkezünk vissza a kiindulási pontunkra. Ebben a fantasztikus környezetben költjük el saslik-ebédünket, ami tradicionális szláv étel: pácolt rablóhús nyárson sütve.  Visszatérve Kőrösmezőre, ismét buszra szállva keressük fel az 1000 éves magyar határt a Tatár-hágón. Az egykori határkövek és a Monarchia idejében épített határőrbódé mellett idézzük meg magyar történelmünk ide vágó részeit.

5. nap A hazautazás napja

Néhány könnyed programmal színesítjük a hazautazás napját: felkeressük a bustyaházi csokoládégyár mintaboltját, ahol aszalt gyümölcsös csokoládékat vásárolhatunk. Tóráinknak mintegy levezetése képpen Huszt bús düledékeit keressük fel. Mindössze 130 méter szintemelkedés és kb. 1 km séta vár ránk. Végezetül a kárpátaljai magyarok fővárosában, Beregszász főterén teszünk belvárosi sétát.  
Érkezés a határátkelőhöz!Érkezés Budapestre kb. 22:00

Elérhetőségeink:

Bíró András:
Email:
karpatutazo@gmail.com
Telefon: +380 66 55 30 445, +380 97 040 28 48