Árpád népének útján 2017. május 16-21. (6 nap, 5 éj)
Ár: 65.000 Ft

Tartalmazza: utazást, szállást, honismereti vezetést, gazdag, táj jelegű félpanziót, zenés-táncos kulturális és irodalmi estet 2 alkalommal, népművészeti és művészkerékpáros bemutatót Nagyberegen, terepjáró-teherautós túrát a Tisza-forráshoz

Szállás: 2 éjszaka Mezőváriban, 1 éj Visken, 1 éj Kőrösmezőn magyar családoknál, rendkívül színvonalas körülmények között, minden képzeletet felülmúló ellátással. 1 éj ***szállodában Volócon.

Honismereti vezető: a Duna TV Hazajáró műsorából is ismert Bíró András, a kárpátaljai Nagyberegről
1. nap

6.30-kor indulunk Budapestről. Vaján felkeressük a Vay család gyönyörű kastélyát – Rákóczi-kiállítás. A szilvájáról híres Penyige Lekvárdájában megismerhetjük a lekvárkészítés fortélyait. Túristvándiban megcsodáljuk a 18. században épült vízimalmot, majd Szatmárcsekére utazunk az Európa-szerte egyedülálló csónak alakú fejfákhoz és Kölcsey Ferenc síremlékéhez. Tiszacsécsén Móricz Zsigmond emlékházát keressük fel. A határátlépés után Orosziban a helyi verséneklő diákszakkör tagjai a legjobb kárpátaljai magyar költők verseit adják elő – szép és megható műsor lesz. Érkezés Váriba.

2. nap

Beregszászon a Beregvidéki Múzeum páratlanul gazdag, dicső és kevésbé dicső történelmi emlékekből is álló helytörténeti gyűjteménye. Munkács: a vár és a szép belváros. Szolyva: „Málenkij robot" emlékpark: az 1944-ben Szibériába hurcolt és odavesző 40000 kárpátaljai magyar civil férfi siratófala. A Vereckei-hágó utazásunk egyik csúcspontja lesz, de előtte megtekintünk egy berendezett, múzeumként működő Árpád-vonal-bunkert és természetesen a honfoglalás emlékművet. Szállás Volócon, szállodában.

3. nap

Az áttörhetetlen Árpád-vonal emlékútja, különféle, épen maradt bunkerekkel - szép erdei séta a Gorgánok-hegyei között, a Talabor partján. A folyó mentén, melyben az itteni súlyos 2. világháborús harcokra emlékeztető harckocsi-akasztókat is láthatunk, a festői tengerszemhez, a Szinevéri-tóhoz utazunk, melynek partján a kirakodó árusok seregétől a híres kárpátaljai gasztronómia gomba- és sajtkülönlegességeit is megvásárolhatjuk. „Rákóczi leghűségesebb népe", a magyar időkre nosztalgiával gondoló ruszinok által lakott Alsókalocsa lebilincselő skanzenjában  még magyar csendőrnek is beöltözhetünk. Miért ne, hisz úgyis egy magyar csendőrlaktanyából kialakított különleges hangulatú étteremben fogyasztjuk el előzőleg az ebédünket.  Megérkezünk Viskre, ahol elsősorban az iskola tanári kara foglalkozik vendégfogadással. 

4. nap

Megtekintjük a viski Árpád-kori templomot, melyet erődített vártornyos fal övez. Fa harangtornya 18. századi. Udvara Kárpátalja egyik legnagyobb, nyitvatermőket bemutató kertje, ahol számos növénykülönlegességet látunk. Rahó: a Fekete- és a Fehér-Tisza látványos összefolyását látjuk, és megismerjük a ruszinokat sanyargató két óriás legendáját. A Tatár-hágón az egykori magyar-lengyel határőrházat és a sorompó maradványokat látjuk. Szédületes kilátás nyílik innen a Kárpátok-bérceire. Népi kirakodóvásár is van itt. A nagyobbik, a fekete ág nyomába eredünk. A folyó mentén megyünk felfelé busszal, terepjáró teherautókkal, majd gyalogszerrel, hogy aztán 1 km-es kaptató után meglássuk, hogy egy pici kis víz szökik elő a föld gyomrából, az erdő mélyén, 1265 méteres magasságban. A Fekete-Tisza forrásánál szép forrásfoglalat és tábla hirdeti, hogy itt ered a legmagyarabb folyó. Utunk egyik fénypontja lesz az elpusztíthatatlan szovjet GAZ-66-osokkal tett túra, mely során elképesztő terepeken átjutva zötykölődünk az eleinte vadul robogó, aztán már csak csendesen csörgedező Tisza mentén, néhol a mederben haladva. Visszatérve Körösmezőre megtekintjük még a ruszin népi faépítészet legszebb példáját, a Sztrukivszka fatemplomot.

5. nap

Rövid megállókkal ereszkedünk vissza a Beregvidékre.  Terebesfejérpatak: Európa állítólagos közepe, emlékmű, kirakodóvásár. Aknaszlatina: a hét magyar vezér milleniumi kopjafái. Técső: szép főtér, 800 éves, ékes fakazettás mennyezetű református templom. Híres kárpátaljai desszert különlegességeket vásárolhatunk egy csokoládégyár mintaboltjában. Huszt bús düledékei (jó fél óra kaptató). Nagyszőlős: Perényi-kastély. Tiszaújlak: a hatalmas Turul-emlékmű, Esze Tamás emléktábla. Mezővári, búcsúest: nagyon színvonalas és gazdag műsorban lesz részünk, élőzenével, irodalmi előadásokkal, néptánc műsorral.

6. nap

Nagybereg: beregi tájház és szőttes-múzeum, vásárlási lehetőséggel Bakó Olgától, a Magyar Népművészet Mesterétől. Az iskola művészkerékpárosai produkciójának is tapsolhatunk: nem mindennapi élmény lesz az európa-bajnoki 3. helyezett versenyzőt is kinevelő csapat bemutatója! Beregszászi városnézéssel, majd vásárlási lehetőséggel búcsúzunk Kárpátaljától. Bő 2 órás határon való várakozással számolva 21.30 órára Budapesten leszünk.

Érdekesség

Elérhetőségeink:

Bíró András:
Email:
karpatutazo@gmail.com
Telefon: +380 66 55 30 445, +380 97 040 28 48