Uzsoki Nemzeti Természetvédelmi Park

A parkot 1999. szeptember 27-én alapították meg egy elnöki rendelettel. A Keleti Kárpátokban, az Ung folyó felső folyásának jobb- és bal partján terül el – délnyugat felől Révhely (Zabrigy) (226 méterrel a tengerszínt felett) településtől északkeletre az Uzsoki-hágóig (889 méterrel a tengerszínt felett), a nagybereznai járásban. A park hossza 45 kilométer, szélessége 3-18 km. Legmagasabb csúcsai elérik az 1 303, 1 251 méter. A park szerves részét képezi a „Keleti Kárpátok” lengyel-szlovák-ukrán háromoldalú Nemzetközi Természetvédelmi Parknak, amelyet a UNICEF is elismer.

A park megalapításának gondolata még a XIX. században felmerült, az Osztrák-Magyar Monarchia ideje alatt. Az első világháború pusztító hatása előtt igazi turistaparadicsom volt a hely erdőségeivel és ásványvízforrásaival. A háború után a csehszlovák éra alatt újra felfedezték a szépségét.

A park igazi értékét azok az őserdők adják, amelyek több mint 3 000 hektáron terülnek el. A nemzeti park területén több mint 200 fajta gyógynövény található, közülük 40 Ukrajna Vörös Könyvében is szerepel. A gazdag flóra mellett igen gazdag fauna alakult ki: az erdőkben szarvasok, vaddisznók, medvék, vadnyulak, rókák, hiúzok, mókusok élnek. A kétéltűek világa is gazdag: tritonok, szalamandrák, többféle béka. A hüllők között megtalálhatjuk a különböző gyíkokat, kígyókat, siklókat, stb. A 82 madárfaj között igen ritkák is előfordulnak: fekete gólya, sólyom.

A park területén karsztos barlangok is előfordulnak – Csillagfalva (Knyahinya – Nagybereznai járás), ráadásul erre zuhant le Európa eddigi legnagyobb meteoritja – a Knyahinyanszki meteorit, 1866-ban. A meteorit darabkáit Bécsben és Moszkvában őrzik.

Az Uzsoki Parkban több építészeti emlékhely állt – XVII-XVIII. századi templomok, barokk stílusú fatemplomok, stb.

A hely turisztikai lehetőségei kiválók: a táj gyönyörű, megközelítése vasúton és autóúton egyaránt nagyon egyszerű, az ipari vállalatok pedig távol esnek tőle. A hegyi településeken még élnek a régi hagyományok, a kézművesség, kultúra, konyha. A mezőgazdaságban nem használnak vegyszereket, ezért a megtermelt zöldség és gyümölcs ökológiailag tiszta.

Téli időszakban a sísportok kedvelőinek figyelmébe ajánljuk a „Kraszija” és a „Scserbin” központokat.

Az utóbbi években a park területén megjelent több kávézó, étterem és hotel. Az Európa Tanács szakértői magasan értékelték a park ökoturizmusi lehetőségeit.