Fülöpfalva fatemploma

Ökörmezőtől 25-km-re, a Nagyág-folyó egyik ágának, a Repinka (Repenye) patak partján épült az Istenszülő Szűz Mária Istenanyasága görög katolikus fatemplom.

A falu első két temploma leégett. 1801-ben ismét két templomról történik említés. Az egyik a falu felső végén állt, s már akkor meglehetősen rossz állapotban volt. A másik, mely a központban helyezkedik el, s 340 férőhelyes, a mai napig fennmaradt. A legnagyobb valószínűség szerint a templomot 1759-1762 között építették, mások létrejöttét 1780-ra teszik.

1841-ben történt az első felújítása, majd 1961-ben javították, 1979-ben átfedték. 1939-ben a templomkert fáiért cserébe egy kőtemplom építését ajánlották fel, de a lakosság elutasította az ajánlatot.

A bojkó típusú fatemplom hossztengely elrendezésű, szentélye egyenes záródású, keletelt, a hajónál és a bábinecnél (előtérnél) valamivel keskenyebb. Az egész épület kettős nyeregtetős. A felső tető eresze szinte teljesen eltakarja a kis árkádíves álgalériát. A bábinec felett emelkedik a négyzet alaprajzú, kétszintes zsindelyezett torony. A barokk torony díszítőelemei közül érdekes a deszkából kifűrészelt és lefelé fordított tulipános sor és toronyóra. A nyolcszögletű hagymasisak alatt a négyszögletű rész függőleges deszkázásnak takarólécei egyfajta díszítőelem szerepét töltik be, melyhez stílusban igazodik a zsalus ablakház a két hagymakupola közötti térben.

Az előcsarnokból a hajóba széles, fogazott kiképzésű árkádíven - kétoldalt egy-egy faragott oszloppal - keresztül léphetünk a hajóba. Ikonosztáza szerény méretű, feltehetően a templommal egyidős.

A déli oldalon, hatósági utasításra, biztonsági okokból kétszárnyas ajtót építettek be. Az ikonosztáz szerény, valószínűleg egyidős a templommal. A templomkertben áll egy hatalmas - ma már bádoggal fedett - harangláb, amely feltehetőleg 1758-ban épült. Az első világháború alatt elkobzottak helyett 1924-ben három új harangot kapott. A templomkertben találjuk a ravatalozót is.