Ökológiai és Természethasznosítási Múzeum, Rahó

A múzeum Rahó déli részén található, a Kárpáti Bioszféra Rezervátum területén. A települést személygépkocsival, autóbusszal, vagy vonattal lehet megközelíteni. A múzeumot a múlt század kilencvenes éveinek elején alapították meg, ugyanakkor a kiállítási tárgyak gyűjtése a mai napig tart. A múzeum megszületésének gondolata a Kárpáti Bioszféra Rezervátum igazgatójának, F. D. Hamor professzornak az ötlete volt, aki hosszú évekig keményen dolgozott egy ilyen ökológiai-oktatási valamint történelmi-kulturális központ létrejöttéért. A múzeum létrehozásában Ukrajna Nemzeti Festőegyesületének tagjai is részt vettek.

A múzeum egyesíti a természetet és a kultúrát, a régmúltat ás a jövőt, olyan megismételhetetlen légkört teremt, amelyre sokáig emlékezni fognak még a látogatók.

A  múzeum kiállítása két különálló, mégis egymással szorosan összekapcsolódó részből áll. Az első a Kárpátok élővilága, a második pedig a Környezeti értékek hasznosítása az Ukrán-Kárpátokban címet viseli.

Az első rész keretében ismerkedhetnek meg a látogatók a Kárpátok történelmével, kialakulásával, geológiai és geomorfológiai felépítésével, főbb tájegységeivel, azok állat- és növényvilágával, valamint általában a hegyekkel, mint természeti jelenséggel. Ezt a kiállítást egészíti ki egy aquaterrárium, ahol a hegyi patakok és vizek, valamint a partok mellett élők életének jellegzetességeit mutatják be.

A kiállítás második részében megismerkedhetünk az Ukrán-Kárpátok természeti szépségeinek hasznosításával. Bemutatják itt a régióra jellemző hegyi mező- és erdőgazdálkodást valamint a hegyi rétek hasznosítását, amelyek szerves részét képezik az hegylakók kultúrális hagyományainak és életének.

A kiállításokat egészítik ki a magas művészeti színvonalon festett alkotások, melyeken számos néprajzi elemet is felhasználtak az alkotók.