Pacsirta boros pince, Beregszász

Beregszászi vidék régóta hires borairól és szolohegyeirol. A többszáz éves hagyományos borkészités apáról fiúra öröklodik.

A legkorábbi feljegyzesek a Beregszászi vidék szolohegyeiro a XIII. – századra teheto. Nagyon sokat segitettek a Magyar és Lengyel szerzetesek a borkészitést elsajátitásában a helyieknek, Erzsébet királyno a XIV. meghivására érkeztek kolostorokat épittetet számukra. A szerzetesek Beregszászott nem csak készitettek hanem kereskedtek is vele. Olyan sok bort állitottak elo és adtak el, hogy II. Lajos elrendelte 1518-ban, hogy a polgármesterek elkobozhatják a szerzetesektol a bort, amenyiben illegálisan kereskednek vele. Érdekes, hogy azt a bort amit elkoboztak a városi szegény emberek közt osztották szét.

A mi vidékünkön készitett borokat tövénybe foglalták. Ezt a törvényt 1625-ben hozta Bethlen Gábor fejedelem amiben leirták, hogy a borkészitok kötelesek voltak nagy odafigyelessel kezelni a szoloshegyeiket, más borkészitokkel együttmüköni és a egyházra figyelemmel lenni.

Osidoktol nagy figyelemet forditottak a minoségre. Legeloször 1741-ben a zsidó bor nagykereskedoket gyakran kaptak rajta, hogy roszminoségu bor adtak el, ezért megtiltották a zsidó kereskedoknek a bor vételét és eladását a berg vidéken.

Már az 1874-ban Beregszászban redeztékbe a borkereskedelem központját, aminek 1901-ben Lembergben bemutató üzlete nyilt.

A különleges beregszászi borokról igy irtak az 1930 évben megjelent „Szolo, Bor, Gyümölcs” – folyóiratban: „Beutazhatják egész Europát, de olyan kimondhatatlan, fenséges, tökéletesen rendezett szolos hegyeket sehol nem látnak csak Beregszászott, több mint 50 Km hosszú szoloültetvények” (Horvát László „Beregszászi borkészités története”).

Ilyen történelemi múlttal mi büszkén hivjuk önt a mi különleges borkóstoló pincénkbe, ahol önök kiprobálhatják a messzeföldön hires borainkat, helyi füstölt harapnivalót (Franciáknál sajtot szoktak fogyasztani a borhoz, de mi a húsféleséget kedveljük...) A borkóstoló terem mellet megtekinthetik a boros picét, amely 50m hosszú sziklába vájt pince a végén a három kristály tiszta forrás egyike látható.