Régi Falu Szabadtéri Múzeum Alsókalocsán

Ennek a pompás építészeti és a mindennapi életet bemutató szabadtéri múzeumnak ami a Régi Falu nevet veseli Alsókalocsa egyik szülötte Sztaniszlav Arzsevityin az alapítója. Ő azt a célt tűzte ki maga elé, hogy szülőfalujában 10 múzeumot nyit meg és ezzel a települést népszerű turisztikai zarándokhellyé változtatja.

Jelenleg a skanzenben 14 házmúzeumban közel 7 ezer kiállítási tárgy tekinthető meg. Köztük az öreg tanya, a favágók, juhászok, takácsok, bodnárok, szűcsok és szegény emberek háza, a csendőr állomás, egy egyházi iskola, egy ún. kalyiba, egy működő kovácsműhely, a Farkashoz kocsma és egy imaház (бужня). A szabadtéri múzeum területén található emellett az Alsókalocsai keskeny nyomtávú vasútmúzeum is. Minderről és a skanzenben található egyéb látnivalókról a bejárat bal oldalán álló információs tábla árulkodik, ami 14 épületet jelez (ukránul, néhol a hucul elnevezéseket használja) a skanzen területén:

 1. Bejárat
 2. Szegény ember háza
 3. Favágó háza
 4. Csendőr állomás
 5. Juhász ház
 6. Tímár mester háza
 7. Malom
 8. Kovácsműhely
 9. Kút
 10. Salas (Шалаш) - jurta alakú, száraz füvekből épülő menedékház, kunyhó
 11. Kolesnya (Колешня) – fedett, csak egy oldalról zárt szín, amiben a kendert szárították
 12. Kápolna
 13. Amfiteátrum (jelenleg még nem készült el)
 14. Mocsila (Мочила) - kenderásztató

Az eredeti múzeumi darabok pontosan visszatükrözik az ott élők egykori életet, valamint a különböző társadalmi réteghez és szakmához tartozó vidéki emberek munkáját és mindennapjait.

A juhász házában megtalálhatók a juhsajt és juhtúró készítéséhez szükséges eszközök: egy fából készül vedér a tejnek (путину), a tej mérésére 12 literes űrtartalmú nagyobb és 1-2 literes kisebb edények, a sűrített tej keverésére alkalmas fa berendezés (баталув), fából készül vödrök, keverő és üst az elkészítéshez, fedeles (феделеш) - fedél nélküli fa hordó, amiben a sajtot (brinza) tárolták.

A takács házában régi eszközöket, szövőgépet és különböző méretű és típusú ollókat találhatunk.

A favágó házában található tárgyak - szekercék/fejszék, fűrészek (transzverzális, longitudinális), a fa megmunkálására alkalmas vésők - mesélnek egykori gazdáik nehéz munkájáról.

A tímár mesternél lehet megcsodálni a bőrből készített szandálokat és öveket.

A közeljövőben a skanzen területén tervezik, hogy megnyitnak egy fából épített templomot, létesítenek az erdő közelében egy szabadtéri színpadot, a skanzen körül kb. 1000 méteres sínhálózatot fektetnek le, s a múzeum vonattal is körbejárható lesz, valamint beindítják az Ivan Csuszi - a szocialista munka hőse és egy nemzetközi az 1967-es a kanadai montreali Világkiállításon zajló, a favágók szakmai jártasságát felmérő nemzetközi verseny győztese - favágó nevét viselő vagonmúzeumot. A skanzen vezetői úgy döntöttek, hogy ezzel róják le tiszteletüket Kárpátalja egyik legjobb favágója előtt.