Ivan Olbracht múzeuma - az első alsókalocsai múzeum

Ivan Olbracht történelmi-néprajzi múzeumát 1981-ben nyitották a híres cseh író és közéleti személyiség születésének százéves évfordulója alkalmából. Ivan Olbracht (eredeti nevén Kamil Zeman) a cseh Semily városban született. A Károly Egyetem jogi karán végzett. Ezt követően több újságnál dolgozott, így például a Cseh Kommunista Párt Rude Pravo című kiadványának szerkesztője volt. Idővel kilépett a pártból.

1931-1936 között többször is megfordult Alsókalocsán, és mindent, amit ebben a távoli hegyi faluban látott leírta regényeiben és elbeszéléseiben. Valódi remekmű volt ezek közül a Mikola Suhaj – a betyár, mely 1933-ban irodalmi díjat is nyert. Könyve szerint Mikola Suhaj, a korábbi katona, az első világháború után betyár – a helyi Robin Hood – lett. A gazdagoktól rabol, a szegényeknek adja. Egyúttal a regény egyik legnagyobb értéke, Alsókalocsa mesterien leírt érintetlen természete.

Az átütő sikernek köszönhetően Ivan Olbracht regényét meg is filmesítették. 1933-ban Alsókalocsán V. Vancsura és K. Novym írókkal együtt elkészítik a Marijka-nevernica című filmet, melynek a Mikola Suhaj földi életéből alcímet adják. A filmben nem szerepeltek profi színészek – zsidók és alsókalocsaiak játszották saját magukat, a saját nyelvüket beszélve.

Mikola Suhaj – a betyár c. regény valódi legendává vált a cseh irodalomban. 1947-ben I-M. Krnjanckij ugyanezzel a címmel forgatott filmet. A 70-es években Milan Ugde dramaturg a film alapján musicalt írt, Ballada a banditának címmel, melyet 20 éven játszottak.

2000-ben emlékművet emeltek Ivan Olbrachtnak, mely az Alsókalocsai Középiskola udvarán áll, ahol az író emlékére készült múzeum is helyet kapott.

Olbracht volt az első, aki Alsókalocsáról írt, és az ott élőkről, Suhaj legendája máig él és vonzza a cseh turisták ezreit.