Árpád-vonal maradványok Felsőgerebennél

A Vereckei-hágótól 13 km-re, Felsőgereben hegyvidékes területén, a festői szépségű hegyek, a fenyők és az erdei virágok ölelésében található az Árpád-vonal egy viszonylag épségben maradt része. Ez nem más, mint egy bunker, amely már felújítás alatt áll.

A hegy belsejébe falépcső vezet, az átjáró is deszkából készült, a balra és jobbra elágazó boltíves folyosók az egykori háborús idők hangulatát idézik, amelyek menedékül szolgáltak, illetve arra voltak hivatottak, hogy megakadályozzák a nagy erőkkel támadó szovjet csapatok átjutását. Az felújított bunkertől néhány tíz méterre szétbombázott állásmaradványok találhatóak. A falmaradványok vastagsága lenyűgözően hat a látogatókra.

A Magyarország második világháborús történetét tanulmányozók a Vörös Hadsereg támadásával szemben kiépített három vonalról olvashatnak. Ezek egyike az ország belseje felé nyúló Árpád-vonal, ami az országerődítés részét képezte. Magyarország 1940-ben kezdett hozzá a hegyvidékhez illeszkedő Árpád-vonal kiépítéséhez, amely nem hasonlított az addig kiépített egyetlen erődhöz sem. Olyan védelmi rendszert dolgoztak ki, amely csak a járható irányok lezárására hivatott, a gépjárművek, harckocsik, ló vontatta szállítójárművek számára csak említett irányok voltak járhatók. Ezeket a völgyeket az ország belseje felé eső részen egy-egy völgyzárral láttak el. Ez rendszerint 15-20 vasbeton bunkerből állt.

A bunkereket mélyen a föld alá építették 60-100 cm vastag födémmel. Ezekhez csatlakoztak a futóárkok, amelyek a nyílt tüzelőállásokhoz vezettek. Az ellenséges gyalogság támadásakor a nyílt tüzelőállásokból vívták a harcot, amelyet a mögöttük védő határvadász zászlóalj hegyi ágyús ütege is támogatott. A bunkerekben hegyi vagy gyalogos csapatok álltak szükség szerint készenlétben, hogy visszaverjék a betört ellenséget. Ezeknek a harci eseményeknek a hangulatát és történetét őrzi a Vereckei-hágó közelében található bunker.