Grand Royal Hotel egykori épülete

Az egykori Grand Royal Hotel egykor a város legkedveltebb szórakozóhelye volt. A vendéglőnek és szállodájának sok neves vendége volt, többek között Móricz Zsigmond, aki 1926-ban ebben az épületben szállt meg. Itt tartózkodását emléktábla örökíti meg az épület bejáratánál, melyen a következő szöveg olvasható:

1926. november 16-án
beregszászi előadása
után itt szállt meg
Móricz Zsigmond
író (1879-1942).
Állíttatta a Móricz Zsigmond Társaság
és a BMKSZ 1996. november 16-án.

A második világháború után Poltava majd Barátság vendéglő néven étterem működött az épület földszintjén, esténként Csűri Sándor zenekara szórakoztatta benne a közönséget. A Kárpáti, majd a Fácán vendéglő megnyitása után bezárták, a beregszászi múzeumot helyezték el benne. A múzeum kiállítási tárgyainak installálását a Megyei Honismereti Múzeumra bízták, amely sajnos felületes munkát végzett, sok értékes kiállítási tárgy tűnt el nyomtalanul, melyeket a múzeum rendezői valamilyen oknál fogva, de főleg politikai megfontolásból, feleslegesnek és értéktelennek véltek. Csak kis töredékét sikerült megmenteni a kiállítási tárgyaknak, így Sepa János műgyűjtő áldozatos munkájának köszönhetően az egykori Bethlen-kastélyban nemrégen újra megnyílhatott a beregszászi tájmúzeum, tárlatának gyarapítására azonban nagy szükség lenne.

A Kossuth-teret két oldalt sok elegáns, fényes üzlet övezte. Itt voltak a Cadeau, a Stühmer csemegeüzletek, Richter Pál csemege üzlete. A Kossuth-térről nyílt az egykori Bank-udvar, melynek két oldalán szintén üzletek voltak.

2002-ben az Apáczai Közalapítvány támogatásával a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola a várostól megvásárolja, majd felújítja Beregszász főterén álló volt „Grand” hotelt, amely a kilencvenes évek végére „Druzsba” szállodaként szűnt meg rossz állaga miatt. A felújítás után az épületben kap helyet a főiskola Kölcsey Ferenc Szakkollégiuma. A Szakkollégium ünnepélyes átadását, melyre 2002. február 7-én került sor, megtisztelte Mádl Ferenc, Magyarország államelnöke és Anatolij Kinah, Ukrajna miniszterelnöke. Ezen a napon a Beregszászi Városi Tanács döntése alapján a Főiskolának átadják a város főterén álló volt Törvényszéki palotát.